tag:blogger.com,1999:blog-2927098156694056796.post3998567269240588087..comments2024-03-28T09:19:42.393+01:00Comments on Omedveten eller medveten konsumtion: BönhördUnknownnoreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-2927098156694056796.post-23351646909100256852015-07-12T20:07:30.820+02:002015-07-12T20:07:30.820+02:00Bra sida, den där bönakademin... Tack för tipset!
...Bra sida, den där bönakademin... Tack för tipset!<br /><br />Jag brukar koka stora mängder bönor och kikärter som jag fryser i portioner. Idag tog jag upp en portion och mixade i en soppa på palsternacka och morot. Blir matigt och reder lite.<br /><br />Må så gott!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2927098156694056796.post-52684391433983853042015-07-11T08:55:43.297+02:002015-07-11T08:55:43.297+02:00Här kommer ett favoritrecept med kikärter:
Falafe...Här kommer ett favoritrecept med kikärter:<br /><br />Falafel/kikärtsbiffar<br /><br />5 dl torkade kikärter<br />vatten till blötläggning<br /><br />1 medelstor gul lök, hackad<br />2 vitlöksklyftor, pressade<br />2 msk färsk persilja, hackad<br />1 msk färsk koriander, hackad<br />2 tsk mald spiskummin<br />1-2 tsk mald gurkmeja<br />ev lite cayennepeppar<br />salt, peppar<br />1/2-1 tsk bakpulver<br />3-4 msk vatten<br /><br />3-4 dl olja till stekning<br /><br />Lägg kikärterna i blöt i rikligt med vatten i minst 6 timmar (enklast förstås över natten). Häll av blötläggningsvattnet och skölj hastigt igen i kallt vatten. <br />Kör kikärterna i matberedare till en tjock massa. De ska bli finmalda. Det kan ta en stund...<br />Blanda i lök, vitlök, persilja, koriander, spiskummin, ev cayennepeppar samt salt och peppar (gör man biffar så funkar det också att salta och peppra biffarna precis innan stekning) och kör i matberedaren så att allt blandas ordentligt. Späd med lite vatten om det verkar torrt/svårblandat. Blanda slutligen i bakpulvret och låt smeten vila under handduk ca 30 minuter.<br />Forma till runda falafelbollar av köttbullestorlek (det brukar bli ca 80 st), eller gör små biffar. Krama ur överflödigt vatten under "formningen"<br />Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller en stekgryta med låga kanter. Testa med en liten klick smet att oljan är tillräckligt het. Stek falafeln/biffarna några i taget, och passa så att de inte bränner fast eller att de blir brända. Se till att de är ordentligt stekta på alla sidor (en stekpincett + en stekspade är ett bra redskap när man ska vända dem). Låt rinna av på hushållspapper.<br /><br />Jag har modifierat originalreceptet genom att sätta till gurkmeja och cayennepeppar. Du hittar säkert din egen perfekta kryddning. :)<br />Lycka till!Annahttp://vinstochlust.blogspot.se/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2927098156694056796.post-55149549983991792822015-07-11T01:54:45.652+02:002015-07-11T01:54:45.652+02:00Jag brukar göra en matig sallad på kidneybönor, sa...Jag brukar göra en matig sallad på kidneybönor, sallad av valfri sort, röd lök eller purjolök och senapsvinägrett! Väldigt gott tycker jag!Madelene Janssonnoreply@blogger.com