tisdag 2 december 2014

Långkalsonger, kylskåp o ledlampor

Långkalsonger (frivid42)
= inomhusvärme vintertid.

Lösningen här i stugan är inte optimal i skrivande stund och har heller ej varit de tidigare vintrarna vi bott här... Men det funkar!
Vi har ull-draperi mellan sovrummet och köket och värmer bara upp sovrummet till vardags (nåja, värmer så gott det går på toaletten med).
Värmen som sipprar ut till köket gör att det nu håller 8-12 grader där, men kallare månader har det gått ner till 4-5 grader (då gör det inget om man glömmer kvällsmaten framme, bara att ta vid där man slutade, till frukost)
På kvällen hänger jag för ull-skynken för ytterdörren och köksfönstret.
I sovrummet drar jag bara för gardinerna, men ska sy ett tjockare "lapptäcke" att hänga för kyligare tider.
I sovrummet varierar vi värmen beroende på om vi är hemma, är trötta och frusna, om vi sitter still eller är i rörelse.
Jag gissar på att det går ner mot 15 grader ibland när vi inte är hemma, men vanligtvis är det mellan 17 och 22 grader.
Köket värmer jag upp när vi ska ha besök (kom inte oanmäld hit vintertid...!).
Då passar jag gärna på att baka och laga mat, tända levande ljus och bjuda hem många, så det blir varmt fort. :)
Och ja, vintertid har jag och dottern mer eller mindre endast bott i sovrummet...!
MEN en kamin är på gång! Längtar!!
Ulltröjor och ulltofflor sliter jag en hel del på och har lager på lager, medans dottern fortfarande går barfota och i sommartoppar... När hon går ut sätter hon i alla fall på sig gympadojor och tjocktröja med huva alternativt mössa!

Kylskåpet (rensaut.nu)
Japp. Jag har ett kylskåp!
Ett litet av bänk-variant. Så jag har inte plats att samla på mig så mycket däri.
Men några bortglömda oliver fanns i en burk, de hamnade i en omelett ikväll tillsammans med en ostskalk.
Att se till att förbruka i december:
Hampafrön - impulsköp för att de är så nyttiga, superfood. Men har inte riktigt funnit ut hur jag tycker om att använda dem.
Nötmajonnäs - hemmagjord. Bör hitta på något med den snarast!
Parmesanost - köpt på extrapris för flera månader sedan. Kanske blir det en pesto.
Kokossmör - stod och blev för hårt när jag skulle använda det till glasyr, så kakan blev uppäten och smöret åkte in i kylen. Ny kaka MED glasyr får det bli!
Lätt jäst grönsaksjuice - används till grytor.
Har även en burk soppa att äta upp. Får bli imorgon!
Kylskåpet urtorkat - check!

Ledlampor (Olssons universum)
November är en mörk månad, speciellt om det inte kommit någon snö.
Så kommer december och plötsligt lyser det i vartenda fönster och buske.
Visst är det trevligt med extra ljus, men jag tycker att det gått till överdrift, som så mycket annat i december...!
Själv blir jag lite motvalls, får liksom avsmak för det där som mängden frossar i.
Därför har jag varken stjärna eller stake i mitt fönster.
Jag skänkte min stjärna till loppis i år, eftersom den legat nerpackade de senaste åren.
Istället tänder jag de lampor jag behöver, när jag behöver det.
Och så njuter jag av levande ljus både nu och då.
Av dessa spar jag resterna och gjuter nya ljus.
Och till mina vanliga lampor har jag beställt ledlampor, så det blir byte framöver.
Utomhus har jag det alltför mörkt, med risk att någon går och bryter sig.
Funderar faktiskt på att köpa en ljusslinga och sätta längs gången fram till stugan, som "räcke" och låta den gå på timer så den bara lyser vid behov.
Mellan 16 och 23 tror jag blir bra.

Ojoj, detta blev en hel uppsats...
Har någon orkat läsa så här långt??

2 kommentarer:

  1. Vi orkade! Och du, jag spar också ljusstumpar... Och hampafröna har varit ett riktigt beting att få i sig. Knepiga. Ha blandat dem i min frömusli, så det har gått ned utan att märkas.

    SvaraRadera