torsdag 7 maj 2015

Skräp

Jag har nu läst boken "Skräp" som är skriven 2008 av Mattias Hagberg.
Mestadels tycker jag den är lättläst och intressant.
Det börjar med att han reflekterar över sina egna sopor.
Han tar reda på hur mycket sopor hans familj producerar, en familj bestående av två vuxna och två barn, boende i ett vanligt bostadsområde i Göteborg.

Sedan berättar han om sin resa för att följa sina sopor.
Se vart de tar vägen, hur de hanteras och vad det blir utav dem.
Och han åker inte bara runt i Sverige, utan hamnar även i Ghana!

Det är skrämmande fakta man får ta del av, men ack så viktigt att informationen når oss skräp-producenter.

Mattias verkar ha läst de flesta rapporter och böcker skrivna i ämnet och delar i boken med sig av vad han kom fram till, eller berättade vad andra människor kommit fram till.
Han intervjuar även människor som har olika positioner/arbeten med anknytning till sophantering och miljö, vilket är väldigt intressant.

Vid en intervju får han liknelsen:
"Tänk dig en hund som är magsjuk, hur botar man den hunden på bästa sätt?
Genom att ta hand om avföringen eller genom att undersöka vad den stoppar i sig?"
Det är alltså inte återvinningen och omhändertagandet av miljöfarligt avfall som är problemet, utan ökad användning och uppkomst av nya kemikalier.

På 70-talet skrevs boken "Hur mycket är lagom - en skiss till färdvägar mot ett annorlunda Sverige av Lars Ingelstam och Göran Bäckstrand.
De skrev att den privata konsumtionen i Sverige måste begränsas.
Bland annat menade de båda författarna att köttkonsumtionen borde ransoneras, att det skulle vara förbjudet för privatpersoner att äga bilar och att den genomsnittliga bostadsytan borde regleras så att 21 kvadratmeter per person blev ett nationellt maximum.
Jaha, så ska man gå på deras linje då, så är jag inte helt ute och cyklar...
...eller jo, cyklar är just vad jag gör!
20 kvm boende (i och för sig delat på två personer...), ingen bil och minskad konsumtion.
Kött äter jag inga stora mängder av, då jag har svårt för hur det mesta kött idag produceras.
Och numera har jag oftare och oftare helvegetariska dagar.

Och på tal om matproduktion, så skriver han också i boken om konstgödsel, i samband med en intervju.
Det krävs stora mängder energi för att tillverka konstgödsel, ungefär en procent av världens energiproduktion går till att framställa konstgödsel. Fosfor är dessutom en ändlig resurs och de samlade tillgångarna i världen har börjat minska...
Börje Johansson, som intervjuas säger
Ska vi klara miljön  måste vi skapa nya strukturer i samhället, vi måste bli småskaliga, energisnåla och lokala, och det kräver äkta kretslopp.
Han berättar om Hultabygdens kretsloppsförening och är man nyfiken på den är det bara att kika in på deras hemsida.

Mattias intervjuar även Folke Günther som jag sedan googlade och hittade till hans hemsida där jag tycker det ser ut som det finns en hel del intressant läsning.


1 kommentar:

  1. Tänk att skräp är så intressant! Det finns många aspekter att beakta.

    Ang dina Biobags: Vad jag förstår så är dina påsar bra, såvida de verkligen hamnar i komposten. ” Om inte förhållandena är de rätta kan den biologiska nedbrytningen ta lång tid, flera år. ” (http://www.plastindustri.org/bioplaster/)

    SvaraRadera