söndag 1 januari 2017

Att fira

Jag har nyligen fyllt år.
38 blev jag.
Ofta har jag något kalas eller så.
Men i år (nej, förra året!) hade jag mest bara behov av att ta det lugnt och ta hand om mig själv.

Så jag åt frukost och lagade risgrynsplättar till lunch hos ena brorsan.
Sedan tog jag en hundpromenad på en, för mig, ny grusväg längs vattnet.
Solen sken och vinden ven.
Körde vidare hem, i bil lånad från en annan bror.

Eldade i kaminen.
Tog ett fotbad.
Yogade lite.
Låg på spikmattan.
Läste en god bok.
(Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker)

Och så blev det igår dags att fira in det nya året.
Även nu hade jag mest behov av lugn och ro.
Så jag stannade hemma med hundarna.
Softade runt i myskläder hela dagen lång.
(nej,nu ljög jag, jag var och jobbade en stund med, i myskläder...)
Eldade i kaminen, såklart!
Röjde i sovrummet och halvfyllde en sopsäck.
Läste lite emellanåt.
(Bilbo av J.R.R. Tolkien)

Åt Sparos Blåbärspannkaka.
Eller, inte hans pannkaka, jag fick faktiskt lov att laga mig en egen, men receptet följde jag det han lagt upp på sin blogg, då jag var nyfiken på pannkaka utan ägg.
För det vet väl alla att pannkaka är en ägg-maträtt?!
Detta är ett sånt där underbart recept, som påminner om de man kan hitta i de äldre kokböckerna.
"lagom med mjölk för att få bra konsistens"
Man måste alltså innan veta vad bra konsistens för pannkaka är, för annars kan det bli något helt annat än pannkaka av detta receptet, eller så blir det pannkaka av alltihop!
"slå på ugnen" och "när ugnen är uppe i värme"
Vilken temperatur?
(med vedspis är det svårt med exakt värme och förr hade de (vedspisarna alltså) heller inte termometer, så då stod det exempelvis "lagom varm ugn" i recepten, om det var lagom varmt som behövdes, annars stod det något annat)

Ja, hur gick det då?
Jo, det blev både gott och ett nytt år!
Pannkakan påminde i smak och konsistens om en albansk maträtt, fli, som jag lagade ibland för många år sedan och vi (dottern och jag) nyligen pratat om att göra snart igen eftersom vi båda tycker den är så god.
Så jag har alltså tidigare lagat en pannkaksliknande rätt, utan ägg.
Bara hunnit förtränga det.
Var så pass längesedan att dottern inte ens visste att det fanns med i min repertoar.
(när hon ätit den på senare år är det någon annan än jag som tillagat)

Och sen när folket här i byn oväsnades med att skjuta fyrverkerier gick jag ut på min veranda, med hörselkåporna på och tittade på färgexplosionerna och förundrades som vanligt över att människor är villiga att lägga så mycket pengar på något som är över så fort. låter hemskt och dessutom skräpar ner (bland annat är det alltid spår av dessa pjäser på min gräsmatta :( )
Ett totalt vansinne, om man frågar mig!
Men av någon anledning blir jag inte tillfrågad.

Frampå natten körde jag hem en pratglad bror och hans kompis.
Och idag sov jag ut och sedan slog jag på stort och åt blåbärspannkaka med vispad grädde till och egentorkad frukt som efterrätt.
Är det nytt år så är det liksom!
Andra brände krutet igår, jag gjorde det idag!

6 kommentarer:

 1. Tack för recensionen (och inblicken i en ickehysteriskt firad högtid, tror många behöver den). När det gäller mjölkuppskattningen skyller jag på min mormor. Hon hade allt i huvudet, men var inte alltid så bra på att förmedla det. Dock är det verkligen inte noga, nästan oavsett hur mycket mjölk man häller i blir det pannkaka (nej, det där lät inte rätt).

  Ugnsvärmen tycker jag var sämre. Har redigerat texten med 175 grader. Fast förmodligen funkar det lika bra med varmare ugn så länge man håller koll.

  Håller helt med om fyrverkerierna, ett oskick för ociviliserade grottmänniskor.

  SvaraRadera

 2. Ansøg om et hurtigt og bekvemt lån for at betale regninger og at starte en ny finansiering dine projekter til en billigste rente på 2%. Kontakt os i dag via: elijahloanfirm@outlook.com med lånebeløb, da vores minimumslån tilbud er 10.000,00 til ethvert valg af lånebeløb

  SvaraRadera
 3. Under de senaste två veckorna läste jag en kommentar från online blogg webbplats som räddade mitt äktenskap från skilsmässa, verkligen information är kraftfull. Jag hade god avsikt att dela med dig om min personliga livserfarenhet i min äktenskapsaffär. Min man skilde mig senast 2 år, han flyttade ut för att träffa en annan kvinna, jag grät varje kväll när jag kommer ihåg min dotter frågar mig när kommer pappa att komma tillbaka hem till middag ikväll! jag älskar min honom så mycket och vi har en tjejflicka på 6 år gammal. jag kontaktar så många stavningskastare förra året ingen kunde ta tillbaka min man, de alla krävde mycket pengar från mig, jag gav upp på kärleksspell till förra veckan, jag gick för att besöka min vän hemma, sa jag till min vän allt som händer med mig och jag delar mitt hjärtesmärta till min vän Michelle, hon uppmanade också mig att kontakta kommunikation med samma Spell Caster Dr.oduduwa, jag läste om honom online bloggkommentar, som har en stavning magisk kraft för att få tillbaka älskling man Hem. Min man var under en ond spell från en annan kvinna som hävdar att de daterades tillbaka i högskolan, hon övertygade om att min man skulle skilja mig. Min man Anders kom tillbaka hem till mig bara igår och grät att han var ledsen för skilsmässa mig, han beklagade och sa att han inte hade rätt sinnen. Det är sant att min man var under en ond spell från en annan kvinna för att hon hävdar att min man daterade henne innan hon blev gift med mig. Dr.Oduduwa hjälper mig att lösa mitt äktenskapsproblem. ikväll, jag och min man med vår dotter, äter middag tillsammans i storsäljare. Jag är väldigt glad och använder detta medium för att uppskatta DrOduduwa love spell powers.
  Dr.Oduduwa försäkrade mig att han kan hantera sådana problem;
  - Ljusstearinljus Kärlek stavar till Ta tillbaka ex-make / ex-wife
  - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
  - Fredkärlek Stavning böner för att komma tillbaka Stolt på ditt förhållande - Stava bönskrafter om du vill föda din egen bebis - Vit magisk stavning för att stoppa skilsmässa / separationsstavning. - röda stearinljus stavar böner för att få betalt tillbaka förlorade pengar. - Lycka stava charm för att locka kärlek och lita på relationen. - stava böner för att få snabb jobbpromotion på arbetsplatsen. - Undersökningsframgång bra lycka Stava. - Finansiella affärer framgång genombrott stavning böner. Kärlek Stava att locka uppmärksamhet och respekt,
  - Traditionella rötter och örter för att läka blodcancersjukdomar, bota till högt blodtryck och andra kroppssmärtor. Sedan min kommunikation med Dr.Oduduwa verkar han vara som en far till mig. Jag uppskattar hans råd och visdomsord som såg mig igenom.
  Jag rekommenderar verkligen DrOduduwa Love Spell Caster, om du har liknande problem med äktenskapsrelationer, skicka ett e-postmeddelande för att kommunicera med Dr.Oduduwa för en snabb brådskande lösning för att ta tillbaka ditt förlorade kärleksförhållande: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  WhatsApp nr: +79268011965

  SvaraRadera
 4. Hej jag är Allison Howarts Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. email: ogagakunta@gmail.com du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall eller whatsapp honom på +2348069032895
  1) kärleksspell
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässa Spells
  4) Äktenskapsstavar
  5) bindande stavning
  6) Breakup Spells
  7) Förbanna en förälskad älskare
  8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
  9) vill tillfredsställa din älskare
  Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
  ogagakunta@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

  E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

  Whatsapp: +33756949346

  SvaraRadera
 6. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera