onsdag 23 april 2014

Hygien

Jag har vant av håret med vanligt schampo och att duscha stup i kvarten. (no poo som det heter om man vill googla och läsa mer).
Tvättar numera håret med 1,5-2 veckors mellanrum. Och håret är finare och fräschare nu än förr om åren.

I skrivande stund använder jag en schampotvål som jag köpte i höstas för 95:-
Den sjunger nu på sista versen (fast så sällan som jag tvättar håret så kan sista versen vara väldigt lång...), och har alltså åtminstone räckt i 8 månader = 12:-/månad.

Men i sommar ska jag prova att göra eget schampo av björklöv (som innehåller saponiner) och vatten.
Hoppas att det faller väl ut, för då kommer schampo-kostnaden bara bestå av lite av min tid.
Fungerar björk-schampot bra så blir det till att samla löv och torka inför vintern, och så spar jag ytterligare 12:-/månad :-)
(förstår ni hur snart jag kommer bli skuldfri...?!)

Då vi inte har vatten och avlopp så sköts handhygienen, efter toabesöken, med våtservett och det förbrukas 1,5-2 paket i månaden.
Varje paket kostar ca 15:- så säg en månadskostnad på 30:-

Annat torkpapper av diverse kvaliteter har vi i dagsläget gratis tillgång av och där har jag inte koll på hur mycket vi förbrukar.

Andra rengöringsprodukter för kroppen köper jag så sällan så där har jag svårt att räkna ut någon månadskostnad.
Dessutom är livet och kroppen i en förändringsfas och jag vet inte vilka saker jag kommer köpa nytt av, när det jag har hemma nu tar slut.

Och vid fotbad till exempel så går vi till städskrubben och hämtar såpan för att tillsätta i vattnet.

Parfym fick jag en flaska härom veckan av min syster. En som hon nästan aldrig använde då hon hade andra hon tyckte bättre om.

Och smink nyttjar jag inte.
Det har däremot dottern visat lite intresse för nu och det första hjälpte jag henne att köpa (och insåg vilken djungel det är...), då jag vill att hon ska ha bra grejer, för hennes egna pengar.
Och denna månaden fyller hon år och kommer få lite smink i present.

4 kommentarer:

 1. Tvål och schampo är ju uttorkande för hud och hårbotten, så alternativ kan vara intressant. Redovisa gärna resultatet av björklövs schampot.En riktigt närodlad naturprodukt! Själv har jag snart mer kvalité än hår, om man ska prata hårkvalité....
  Försöker hoppa över duschen de dagar jag är ledig, men arbetet i ladugårdar gör att jag inte vill umgås med mig själv om jag inte duschat bort kolukten. Märkligt träd den där björken, man kan ha den till mycket. Dricka, schampo, ved och virke. För att inte tala om löva logen och pynta trädgården till fest.

  SvaraRadera
 2. Låter intressant det där med björklövsschampo!

  Jag använder numera inte heller shampo. Sedan december tvättar jag med rågmjölsvatten (blandar rågmjöl och vatten och skakar i burk och silar och använder vattnet som schampo) och avslutar sista sköljet ibland med kallt citronvatten för glansens skull. Men jag tvättar inte mer sällan som jag hoppats kunna göra. Det blir 2-3 gånger i veckan ändå pga att det fettar till sig. Hårkvaliteten är definitivt bättre, det känns tjockare. Det som blir kvar i silen tvättar jag ibland ansiktet med. Det rengör/skrubbar och återfettar huden.

  Skriv gärna hur man brukar dessa björklöv. Vet bara att man kan dricka te på de färska kokta bladen.

  /Eva

  SvaraRadera
 3. Har hittat din blogg ganska nyligen och jag måste säga att du skriver inspirerande. Ska bli intressant att lära mig lite nytt allt eftersom. Häls Maria

  SvaraRadera
 4. Vad skulle du tycka om att använda tvättlappar i stället för våtservetter? Du skulle kunna ha ett antal rena och torra tvättlappar av tyg i en plastpåse med dig till jobbet, dessa blöter du ner innan du åker hem och stoppar in i plastpåsen. Sedan hemma är det bara att ta en färdig-att-använda tvättlapp och tvätta händerna. De använda tvättlapparna lägger du på tork någonstans vid smutstvätten så att du kommer ihåg att ta dem med när du tvättar nästa gång. Jag brukade alltid ha med mig en färdig-att-använda "våtservett" när barnen var små. Gör dem av gamla frottehanddukar, och tvätta på 60 grader. Med tanke på dina övriga hygienkostnader sparar du multo, och blir snabbare skuldfri :)

  SvaraRadera