tisdag 25 mars 2014

Inför Snålmånad April

Jag har alltså hakat på utmaningen som kanjagblirik.blogspot.se startat upp.
Det är att ha snålmånad under april.
Vilket innebär att deltagarna gör av med så lite pengar som de tycker är möjligt och samtidigt vara nöjd.
Nu är det ju redan så att jag utmanat mig själv att ha så få kostnader som möjligt hela 2014 för att snabbare bli skuldfri.

Min budget för mars-december för en vuxen och ett barn är som följer:
In på kontot: 14,500,-
Mat: 2,500,- (mat, hundmat, hygien)
Räkningar 1,700,- (el, tandläkare, försäkringar, bilskatt, besiktning, föreningsavgift, tidningsprenumeration, skolfoto, kontantkort mobil)
Underhåll boende: 500,-
Kläder dottern: 400,-
Månadspeng dottern 100,-
Spara 9,300,-

Här ovan hamnar sparandegraden på 64%

Men så går det ju alltid att latja med siffror.
Räknar jag endast på de pengarna som lämnar mina konton under April så hamnar jag på en sparandegrad mellan 75 och 85%
Detta beror på att jag knappt har nåt till räkningar som ska betalas under april och kanske köper jag inga kläder till dottern denna månaden eller lägger ut något på underhåll på bostaden.
Pengarna för räkningar, underhåll boende och kläder dottern kommer alltså bara sparas på ett par olika konton tills behov av att använda dem uppstår.

Kan även tillägga att jag valt ett ganska speciellt boende och leverne, det är därför jag kan hålla så låga utgifter.

Vad har jag då tänkt fokusera på under april?
Jo, att sänka matkostnaderna ytterligare och att försöka inte använda bilen alls, så jag slipper den kostnaden under snålmånaden, men även för att bensinen ska räcka längre! (bensin finns inte med i budgeten. Tankade fullt i februari och hur jag ska göra när den tanken är slut får jag ta ställning till då! - Jag skulle alltså klara mig utan bil, även om det skulle krångla till mitt liv ibland. Åka kollektivt är ofta inget alternativ här, tyvärr!)

1 april startar jag utmaningen.
Ska bli spännande att se hur det går för alla!

4 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant att veta hur du bor då lämnar oss ovetande med din kommentar:-) Tycker att det ser ut som en ambitiös budget, tror att du kan komma ner i matkostnad något men annars ser det inte ut som om du har många 'hål'. Så här ser det ut för mig, beräknat på en person.
  http://frivid42.com/2014/03/25/infor-snalmanad-april-hur-ser-det-ut-en-normalmanad/

  SvaraRadera
 2. omedvetenellermedvetenkonsumtion26 mars 2014 16:59

  :-) Kanske berättar jag mer om mitt boende senare.
  Ja, matkostnaden går att få ner något med vilja och planering.
  Annat jag skulle kunna göra är att se över försäkringar och elavtal. Kanske finns där kronor att spara, men det kommer i så fall inte synas i april-utgifterna.
  Bla skolfoto och tidningsprenumeration är inte helt nödvändigt förstås, men jag har bestämt mig för att det är kostnader jag vill ha, och som sagt - det är inga stora "hål" utan ca 6-700 per år.

  SvaraRadera
 3. Spännande! Har börjat bli mer och mer medveten om ekonomin här också och kommer nog haka på en sådan månad framöver... Egentligen är det jag som har slängt runt mest med pengarna av oss i den här familjen, men jag märker nu sedan jag började bli mer medveten om hur jag själv gör och väljer att leva, att även min man kan vara ganska så slösande och omedveten om hur han använder dem. Men som sagt: det är JAG som behöver skärpa till mig mest. Får väl ta och berätta om det också i nåt inlägg :) Lycka till, det kommer nog gå bra! Kram!

  SvaraRadera
 4. omedvetenellermedvetenkonsumtion28 mars 2014 07:15

  Skönt det är att bli mer medveten!

  Tack för stödet inför min snålmånad! Ska bli spännande att se hur lågt jag kommer med utgifterna för maten. Det börjar ju spira ute i naturen, så jag ska faktiskt göra ett försök till att ta en del näring därifrån. Så det blir en utmaning i utmaningen.

  Ha det gott!
  Kram!

  SvaraRadera