söndag 8 februari 2015

Istället för pasta

För ett bra tag sedan utlovade jag ett inlägg om vad jag äter då jag inte äter pasta.
Och nu så kommer äntligen detta inlägg!

En av mina favoriter är
BLOMKÅLSMOS
Jag skär loss buketterna från stammen och kokar dem mjuka.
Häller av vattnet (OBS! I huset fick vi problem med dålig lukt från avloppet i underliggande våning om vi tömde kålvattnet i diskhon, så vi vattnade utomhus med det istället)
Tillsätter en klick/skvätt olja (jag använder oftast kokosolja, med eller utan smak)
Favoritkryddningen hos oss är örtsalt, curry och grukmeja.

Av blomkålsstammen gör jag
BLOMKÅLSRIS
Riv stammen grovt.
Koka mjukt i saltat vatten.
Det tar bara några minuter.
Sila bort vattnet och ät.

Ibland gör jag
ZUCCHINISPAGETTI
Hyvla zucchini med en osthyvel.
Kokas snabbt i (saltat) vatten.

Sommartid får gärna
TOMATSALLAD
bli huvudnumret på tallriken.
Skiva solmogna tomater och varva i en skål med hackad eller strimlad lök (gul eller röd), salt, vinäger och olivolja.
Låt det gotta till sig en stund före servering.

En annan favorit är
FETAOSTRÖRA
och morotspengar.
Mixa ihop 200-250 gram keso, 1 pkt fetaost, 1-2 klyftor pressad vitlök och ev. en nypa salt.
Ät med slantade morötter.

ROTFRUKTER
tillagade i ugn går inte hller av för hackor!

Till alla dessa rätter tillsätter jag fisk, fågel, kanin eller något annat gott.
Vegetariska alternativ går ju lika bra!

SMAKLIG MÅLTID!

5 kommentarer:

  1. Intressant, hur står sig kostnaderna i förhållande till att äta pasta?
    Har curry som en av favoriterna i kryddsamlingen. Funkar till nästan allt!

    SvaraRadera
  2. Jag hade stora förväntningar på blomkålsmos, det låter gott. Men jag har blivit besviken när jag har testat. Nåt med konsistensen som inte funkar för mig.

    Nu har jag fått tag i ett recept på pajdeg med riven blomkål, som ska testas. Det utlovas vara jättegott...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag, som inte undviker kolhydrater, brukar ibland göra mos på potatis och blomkål. Det blir väldigt gott!

      Radera
  3. Jag blandar gärna 50/50 blomkål och broccoli till mos. Fungerar även med blomkål och brysselkål, gärna med lite citron. Fantasin sätter gränserna ;). Blomkålsriset har jag varit på väg att testa ett tag. Kanske dags att göra det nu.

    SvaraRadera
  4. Perfekt! Tack för tipsen! :)

    Zucchinispaghetti har jag provat och jag gillar det verkligen. Jag har visserligen bara stekt dem i lite olja och saltat dem sedan.
    Rotfrukter gillar jag också med olja och timjan! :)

    SvaraRadera