söndag 1 mars 2015

Mer enkelhet åt folket!

Jag har genom åren många gånger tänkt på det här.
Idag lever många av oss i Sverige som om vardagen är en fest.
Problemet blir då att när vi väl ska ställa till med fest så är det svårt att hitta det lilla extra.
Det blir ofta extra mycket av det man äter och dricker under vanliga vardagar och helger.
Men är det extra gott med ytterligare en filé och en flaska vin till?

Kanske är det i detta läget en del provar droger?
Då får man ett extra rus, det där extra på festen.
Avsteget från vardagen.
Som sedan har en förmåga att sedan sprida sig ut över vardagen,
precis som filéerna och annat festligt.
Och så får man inte samma effekt längre.

Själv väljer jag istället att skala av i vardagen,
så att jag sedan kan uppskatta högtider och festligheter lite mer.
Så har jag en 12-åring i hushållet med och hur inspirerar man henne att vara med på noterna?
Jo, vi har bestämt oss för att det vi lyckas spara in på mat (och annat smått och gott) lägger vi i potten till en skidresa 2016.

Nu inträffar vår start på detta samtidigt som Frivid42 kör månadsutmaningen ManisktMåttligaMars.
Så passande att få stöd och stöttning av att läsa om andra som skalar av i vardagen.

Våra mål är att;
# Äta mindre snacks och (godis) choklad.
Kanske rent av nolla snacks-kontot helt under mars?!
Bara äta hemlagat/bakat av sånt som redan finns hemma, om vi vill ha något extra på helgerna.
# OM vi ska köpa hem juice så blir det max en liter till helgen (fler liter om vi får besök)
# Äta billigare maträtter.
Prova oss fram vad som passar oss.
Soppor är något vi kan blir bättre på.
Och tillsammans planera veckan efter butikens extrapriser.
Ha helvegetariska dagar.
# Bara äta när vi är hungriga.
Inte äta bara för att det är mysigt eller fortsätta bara för att det är gott.

Blir vi bortbjudna så äter vi vad som bjuds.
Ja, då är det bara att köra igång då!

5 kommentarer:

  1. Att inte äta för att det är mysigt eller gott... Svårt! Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Det där med vardag - fest är något jag dragit upp som samtalsämne mååånga gånger, både med mina barn, andras barn och föräldrar. Om läsk är måltidsdryck och snacks, godis, chips och bakverk är vardagsmat...vad blir då kvar att duka fram till fest? Ingenting blir speciellt längre om det alltid finns hemma. Och då blir livet tråkigare.

    Lycka till med utmaningen!

    SvaraRadera
  3. Håller med dig, det ska vara skillnad mellan vardag och helg. Hemma hos oss kör vi med enklare mat till vardags men "lyxar till det" lite extra på helgen. Aldrig läsk, vin, öl eller snacks en vardag utan det tillhör helgen.

    SvaraRadera
  4. köp billiga apelsiner i stället för juice.

    SvaraRadera
  5. Vad roligt med utmaning! :) Hoppas att det går bra!

    SvaraRadera