måndag 16 januari 2017

Dubbelt boende

Troligen är vi, av flera skäl, på väg att skaffa oss dubbelt boende.
Min hjärna har gått på fullvarv kring detta sedan ett par-tre veckor tillbaka.

Ska man hyra lägenhet eller ta lån och köpa hus?

Jag har tittat på ett hus där jag enkelt skulle kunna sätta upp en liten vägg i en hall, köpa en tvättmaskin och ställa i ett badrum och hyra ut den delen till något trevligt par/familj.
Och till mig och dottern ha ett (om man slänger ut några fristående garderober) ganska stort sovrum, badrum, hall, farstu och delar av tvättstuga/hobbyrum till en liten tvättstuga och ett större  matrum och fixar enkel kokvrå där.

Skulle kännas lyxigt med det alternativet rent boendemässigt och dottern gillar skarpt detta alternarivet, men för övrigt hamnar det mest på minussidan.
Att ta LÅN, bara det liksom, att inte vara skuldfri längre.
Jag skulle binda mig till att behöva jobba mycket (jag kanske fortsätter jobba hundra procent men jag vill inte vara tvungen att jobba så mycket), för att ens få ta lån men också för att bygga en större buffert till allt som kan hända med ett hus.

Och vem har sagt att det är trevliga hyresgäster man hittar?
Och att de stannar länge, vilket vore det bästa scenariot.
Tänk om efterfrågan på bostäder minskar igen (den har svängt fram och tillbaka en del genom åren) och vi står där med kostnader för hela huset trots att vi bara nyttjar en tredjedel.

Samtidigt skulle vi bli bundna till den platsen på ett annat sätt än om vi hyr lägenhet.
Hyr vi och sedan vill vidare till annan ort, vilket inte är omöjligt när dottern börjar gymnasiet om några år, så är det bara att säga upp kontraktet och söka ny bostad på nästa ställe.

Med hus skulle vi investera till oss själva och med hyresgäster få hjälp att betala kostnaderna, i hyreslägenhet skulle vi betala till någon annan.
Dessutom är det inte helt lätt att hitta lägenhet på orten, typ bostadsbrist nu.
Men så har det precis, via en vän, dykt upp en eventuell möjlighet att inom snar framtid få ungefär det jag skulle vilja ha i lägenhetsväg.

Så kanske slår vi till.
Innan veckan är över bör vi ha bestämt oss och ikväll diskuterade vi igenom detta grundligt, så dottern förstår hur jag tänker kring det hela.
Hur beslutet kan påverka oss nu och i framtiden.

Ja, vi funderar vidare och kommer nog redovisa en stor förändring i ekonomin frampå.

9 kommentarer:

 1. Aldrig köpa lägenhet eller hus om man inte vet,(med största sannolikhet) att man kommer vilja vara på orten minimum 6 år!

  SvaraRadera
 2. Spännande! Själv skulle jag undvika hyresgästalternativet. Mycket som kan gå fel där: störande grannar, saker som går sönder, problem att få in hyran... Tror att man är ganska rättslös som hyresvärd.

  SvaraRadera
 3. Hej som hyresvärd är det mycket att ställa upp med , underhåll mm och att få in hyra mm . Så bättre hyra mer bekymmersfritt , och om ni berhåller ert lilla hus så skulle jag definitiv hyra. Ett ansvar räcker . Gillar din blogg Helena

  SvaraRadera
 4. Hm, nu blir jag tveksam. Håller med både Micke och Anonym ovan att det kan bli krångel och mycket att ställa upp med. Samtidigt träffade jag nyligen en bekant som flyttat ut på landet. De köpte ett stort hus med tillhörande lillstuga och hyr nu ut både en uthyrningsdel i själva huvudbyggnaden samt lillstugan. Detta täcker med råge deras egna boendekostnader så de bor helt gratis. Hittills har det inte varit tal om något underhåll (däremot renoverade de uthyrningdelen innan de skaffade hyresgäster till den). Deposition + förskottshyra (och kanske även referenser) är väl det man får gå på om man vill hyra ut idag.

  SvaraRadera
 5. Kan vara riskabelt med okända hyresgäster. Bättre med en mindre stuga. Vi växlar mellan lägenhet i stan, och mindre stuga på landet

  SvaraRadera
 6. Vissa verkar tycka det är toppen med hyresgäster, att det ger något extra i kontakten också. Själv har jag bara en erfarenhet, när en bekant flyttade in i lägenheten under en period min man bodde utomlands, och det var toppen! Vi blev vänner och ses ibland fortfarande. Så kan det också bli!

  SvaraRadera
 7. jag tror att du har rymt från alltihopa, och lever på en ö i Söderhavet.

  SvaraRadera
 8. Med bra hyresgäster är det ju toppen att ha uthyrningsmöjligheter - det dumma är så klart att alla hyresgäster tyvärr inte är så bra... Ta referenser på dem innan ni skriver kontrakt!!! Funderar själv i liknande banor så ser med spänning fram emot hur ni bestämmer er för att göra. :-)

  SvaraRadera

 9. Ansøg om et hurtigt og bekvemt lån for at betale regninger og at starte en ny finansiering dine projekter til en billigste rente på 2%. Kontakt os i dag via: elijahloanfirm@outlook.com med lånebeløb, da vores minimumslån tilbud er 10.000,00 til ethvert valg af lånebeløb

  SvaraRadera