fredag 30 januari 2015

Processen

För snart tre år sedan slog jag in på en ny väg i mitt liv.
Jag flyttade från stooort hus och nästan "Svensson-liv" till liiiten enkel stuga.

Enkel och enkel...
Ibland kändes det ganska svårt med ett tak som det regnade in i, en ytterdörr som borde flyttas från toaletten till andra sidan av stugan, en skorsten som behövdes göras vid för att få nyttjas som rökkanal, byte av kamin var att föredra och ja, en hel del annat.

Det svåra var inte beslutet att flytta hit, trots skicket. Jag tänkte "vi provar, funkar det inte så finns det ju lägenheter att hyra"
Nä, svårigheten låg snarare i att jag inte hade kunskapen (eller energin) som behövdes för att åtgärda allt som behövde göras och heller inte ekonomi för att ta hjälp.

Nu är det viktigaste fixat, delvis med hjälp av frivilliga, men i några fall mot betalning. Ibland bara för sakens skull, andra gånger till full taxa.
Och jag har lärt mig massor!
Om bygge, om relationer, om enklare leverne, om pappersförfarande, ja, om livet!

Det har varit en känslomässig bergochdalbana jag gått igenom.
Mycket svett och många tårar, men även så mycket glädje!

Än idag kommer jag på mig själv att tänka "kanske går det att bo såhär på riktigt..."
Hörmpf... Vaddå på riktigt?
Vad har vi gjort de senaste tre åren, bott på låtsas?! :)
Jag har nog inte riktigt insett att det redan gått tre år.

Samtidigt så finns det mer att önska om man ska bo såhär permanent.
Jag tänker mig en bastu, för att inte vara beroende av någons dusch (fast det är ju nyttigt att gå på gymmet, man gymmar ju lite före man duschar, så det inte är helt genomskinligt att det egentligen är duschen man är ute efter...!)

Och så skulle det ordnas på något bra vis att ta upp vatten ur brunnarna.
I dagsläget tar jag med vatten från någon annans kran, när jag ändå är ute och åker.

Så var det det där med att tvätta kläder.
Har en idé om att även kunna sköta det här hemma, utan att behöva tvätta för hand.

Processen som krävs för att kunna bo såhär 100% är inte slut än.
Just nu är jag inne i en viktig fas, en fas där jag är beredd att släppa mycket av det materiella jag burit på.
Jag är redo att bara välja ut det som får plats här på mina 20 kvm och sedan göra mig av med resten (förutom min vävstol...den får jag nog komma på nåt bra till...)

Så nu har jag - fortsatt - en hel del att göra. Har två-tre rum på annan adress som ska gås igenom.
Företag/ateljé/privat i en enda röra!
Önska mig lycka till! ;)

4 kommentarer:

 1. Så spännande att läsa om din resa. Jag hade gärna sett foton på ditt lilla hus och hur du har löst olika saker. Jag köpte själv ett hus på landet i somras, som jag förbereder till att bo permanent i, men än så länge har som fritidshus. Det känns lite nervöst att köpa hus helt själv för jag är inte särskilt händig (eller inte alls egentligen). Jag har haft hus förut , men då tillsammans med ytterligare en person. Nu står jag själv för kontraktet.
  Jag tycker mitt hus är litet, men i jämförelse med ditt är det ju rena slottet :) Det är 60 kvm med åretruntstandard, satte in en ny kamin i somras. Det finns kommunalt vatten och ett badkar. Tvättmaskin finns i ett uthus. Egentligen finns redan allt som behövs för att bo här, men jag vill fixa en del saker som behöver göras tex behöver badrummet göras om, fönstren renoveras, fixa ventilationen, jag vill ha solpaneler på taket och producera egen el mm mm. Men det får ta den tid det tar, för jag kan inte göra det själv och jag vill inte ta några fler lån, så det får bli i takt med att pengar kommer in som jag åtgärdar en sak i taget.

  SvaraRadera
 2. Lycka till! Jag vill fortfarande se bilder på din stuga...

  Jag tycker det är mycket modigt gjort av dig att ge dig in på en sån här grej! Jättekul. Man kan så mycket mer än man tror och kan man inte så lär man sig. Jag har fått jobba jättehårt på att "våga" ge mig in på saker. Som att köpa en träbåt och renovera den... hade ingen aning om hur man gjorde, men nu är man "expert" :O

  SvaraRadera
 3. Stort lycka till! :)

  Jag tycker det låter underbart härligt! Och modigt! Du måste ha lärt dig massor under vägen! :)

  SvaraRadera
 4. Jag har läst alla dina inlägg och gillar verkligen ditt liv. Ett förslag jag har är att du sätter upp en friggebod i närheten av huset som du fixar el och vatten till och inreder med dusch, bastu och tvättmaskin. Kanske kan det finnas plats för frys där också, om du tycker du behöver en. Sen undrar jag om du odlar något, typ grönsaker?

  SvaraRadera