onsdag 17 september 2014

Dag sjutton

Det blev en härlig tur i skogen idag.
Vi gick inte långt, jag å syster, men vi gick ganska länge.
Fann något att plocka nästan hela tiden.
Det blev sex sorters svamp.
Kantarell, trattkantarell, taggsvamp, röksvamp, KarlJohan och tegelsopp.

Så nu ligger massor av trattkantareller på tork.
Kantarellerna och taggsvamparna är förvällda i samma gryta.
Tegelsopparna tunt skivade, ligger också på tork - ska malas till krydda framöver.
Och röksvamparna hamnade tillsammans med en stor fin KarlJohan i en paj jag precis tog ur ugnen.

Det blev en paj tillslut, på rökt lax, gul lök, räkor, gräslök och svamp, toppat med riven ost och äggstanning.
Hoppas verkligen att den blev god!
Kändes spännande att göra den! :)

Kvar i skogen lämnades en hel del svamp, men två sorter sa vi att vi får gå ut och plocka en annan dag.
Blodriska och fårticka.
Tänkte läsa på om hur man kan använda dem.
Kanske någon av er har tips?

2 kommentarer:

  1. Salta eller lägg in riskor i ättika eller olja! Finns massor med bra recept på nätet. Ska göra det själv i helgen. Skogarna är fulla med skäggriska och blodriskor nu.

    SvaraRadera
  2. Var på en svampkurs i Bergslagen en gång, där vi fick laga olika svampar som vi plockat. Fick med mig ett kompendium därifrån med tips på olika tillagningssätt.
    http://www.sikforsherrgard.se/

    Fårticka kan paneras: doppa i kryddat mjöl, vispat ägg och ströbröd, och steks i het rapsolja.

    Eller så kan man göra sig till och ölbräsera: smörfräs tickan med tärnat bacon och finhackad vitlök, häll på porter och låt koka en stund. Serveras som gryta eller tilltugg i varm kopp.

    SvaraRadera